Mommy shaming is stom!

Iets wat ik echt niet snap… Waarom zijn wij moeders zo kritisch op elkaar? Terwijl we weten hoe zwaar het is! Waarom? Echt, ik snap het niet. We hebben als moeders zoveel keuzes te maken op een dag. Hoe kun je dan in hemelsnaam altijd de juiste keuze maken? En wat is die juiste keuze dan? Zoveel mensen, zoveel wensen, toch? Waarom zou het een beter zijn dan het andere?

Zo werd Chrissy Teigen ooit bekritiseerd over hoe ze haar kind vasthield. “That’s not how a baby is held!!” En zij antwoordde “Really, because that’s how I’m fucking holding her.” God wat hou ik van haar! En wat heeft ze gelijk. Ze mag toch lekker zelf weten hoe ze haar kind vasthoudt. Ja, tenzij ze haar aan haar haren meesleurt maar volgens mij zijn we het daar allemaal wel over eens dat je dat niet doet.

Toen ik nog geen kind had, heb ik mezelf ook schuldig gemaakt aan gedachten als “Dat ga ik nooit doen als ik een kind heb.”. Maar nu ik zelf weet hoe het is, kan ik dat niet meer over mijn hart krijgen. Je weet nooit wat de situatie is van die andere. Ik heb wel eens hele zware dagen, dagen waarop ik denk “het is maar goed dat anderen dit niet zien”, dagen waar ik echt niet trots op ben en die dagen zullen er nog veel komen ben ik bang.

Het moederschap is iets groots. Mega groot zelfs! En daar krijgen we geen handleiding bij. Zodra je kindje geboren is, wordt je geacht daarvoor te zorgen. Wat ongeveer gelijk staat aan een Ikea kast in elkaar zetten zonder handleiding. Uiteindelijk lukt het wel, maar je doet soms dingen in de verkeerde volgorde of je komt erachter dat je toch het verkeerde schroefje hebt gebruikt en dan probeer je een andere. Vallen en opstaan dames!

Waarom moeten we ons zo graag bemoeien met anderen? We weten toch allemaal de helft van de tijd niet wat we aan het doen zijn en of we het wel ‘goed’ doen. Soms geef je ergens aan toe waarvan je weet dat je dat niet zo zou moeten doen maar soms is dat gewoon even de beste oplossing. En dat maakt je niet meteen een ‘loedermoeder’, dat maakt je gewoon een moeder. Niemand weet hoe het moet en tegen de tijd dat je het een beetje doorkrijgt gaan de kinderen waarschijnlijk alweer de deur uit. Je weet toch pas of je het goed of slecht hebt gedaan als het al te laat is. Als je kind maar aandacht en liefde krijgt en jij jezelf aan het einde van de dag nog recht in de spiegel kan aankijken.

Dus misschien kunnen we de volgende keer als we een moeder tegenkomen met een jengelend kind even niet een scheef oog geven maar een bemoedigend knikje. En stop met zeiken op elkaar!

One thought on “Mommy shaming is stom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *